inleidingen van Herman Maas:
Literair café in Diekhuus op 1-4-23
2 uur opening door Herman Maas. Vanwege de verminderde belangstelling van dichters om actief lid te worden van de club van Reizende Dichters is er dit jaar slechts één literair café hier in het Diekhuus maar zijn er gelukkig nog tal van andere gelegenheden om hun gedichten te lezen en te horen in bv de o-o-go of op de banner op het gemeentehuis.
We beginnen met Reizende Dichter Jolanda Holleman die al erg lang lid is en naast de natuur en haar geloof ook actuele gebeurtenissen als inspiratiebron gebruikt. Ze is een zeer gewaardeerde Stadsdichter van ons dorp en leverde een keer 10 gedichten met bijpassende foto’s voor het wissellijstenproject in ons dorpshuis. Er zijn mensen die vinden dat beelden en muziek bij een gedicht afbreuk doen aan de dichtkunst maar ik vind het vaak de inhoud versterkend. U hoort Jolanda Holleman.
Willem Arends uit Vierpolders is als troubadour vooral dienend naar diverse dichters om hun gedichten van muziek te voorzien en zingend ten gehore te brengen. Hij verwierf roem met zijn werk rond de gedichten van Augusta Peaux uit Simonshaven die daardoor een breder publiek trekken. Ik kijk altijd even op Google of ik iets extra’s over een persoon kan vinden en trof wel 24 profielen van een Willem Arends waar onder een lessenontwikkelaar, een renovatie bedrijf, een ijskraamuitbater, een seksboekjesschrijver, een ICT-specialist en een vuurwerkverkoper maar ook deze Willem met een verhaal over zijn samenwerking met Addo Koning in Gluren bij de buren. Hij maakte ook muziek bij gedichten van Frouke en Niels die hier vanmiddag ook optreden. U hoort Willem Arends.
Frouke Bienefelt uit Ouddorp is vanaf de start al een gerespecteerd lid van de Reizende Dichters en heeft een paar jaar geleden haar eerste bundel uitgegeven. Haar gedichten zijn vaak verrassend, herkenbaar en leesbaar voor een groot publiek. Niet alleen door haar woordkeuze maar ook door haar onderwerpen die vaak ontroerend zijn. U hoort Frouke Bienefelt.
Jan van Vliet uit Rotterdam kennen veel aanwezigen waarschijnlijk nog vanwege zijn optreden vorig jaar in het Watersnood Museum. Hij was voor mij een voorbeeld door zijn gedichten te laten vergezellen met prachtige litho’s waarvan ik dacht dat hij die zelf gemaakt had maar volgens internet zijn ze vaak van Marjon Euser. “Dichter wordt je niet maar ben je” is een uitdrukking van hem. Hij bracht twee bundels uit: “waar het hart klopt” en “Thuishaven”. Ik vond op internet een Jan van Vliet die beroemd werd door zijn transportbedrijf maar ook eentje die zijn naam in het Latijn schreef als Janus Vlitius en samen met Constantijn Huygens lid was van een rederijkersclub in Sorgh-vliet. Hij was griffier van de stad Breda en schreef de hofwetten voor de liefhebbers van de hoven van Breda waar hij zeer uitvoerig de mensen waarschuwde voor de waakhond. Hij stierf in 1666. Terug naar onze Jan van Vliet: Ik was jaloers toen ik las over een optreden van hem in Roodkapje op een literaire avond in 2019 die 6 uur duurde van 19 tot 1 uur ’s nachts. U hoort Jan van Vliet.
Pauze
Niels Snoek leidt Herman Maas in: Op internet kom je een schrijver met die naam tegen, maar die is al overleden; ook een onderwijsman en een jurist. We luisteren nu naar het verhaal “de appel” door Herman Maas. (het is terug te lezen in o-o-go 62)
Mels Hoogenboom uit Zierikzee kennen we ook al van zijn ontroerende zang met Tamara van As en ook met zijn vrouw terwijl hun zoon zo trots vooraan zat. Ik vertelde toen al over zijn enorme brede bijdrage aan het culturele leven op Schouwen-Duiveland als welzijnswerker, organisator, werker in het taalloket, scenarioschrijver, dichter en vooral acteur in het veel stukken waarvan er 19 op YouTube te vinden zijn. Ik noem de Driestuiveropera, Hartzeer, met mijn vader in bed en de Familie van Maria Goos. Verder noem ik zijn vijfminutenverhaaltjes met elke dag drie nieuwe worden. Op internet vond ik nog een Mels Hoogenboom die in het Land van Maas en Waal labradors fokt. U hoort nu eerst de dichter Mels Hoogenboom.
Anneke de Klerk is enige jaren geleden heringetreden bij de Reizende dichters en brengt persoonlijke, vaak ontroerende en warme gedichten zo helder dat zelfs ik met mijn dyslexie ze van begin tot het einde kan lezen en begrijp. Bij haar werk heb ik geen behoefte aan begeleidende muziek of foto’s want dat zou alleen maar afleiden. U hoort Anneke de Klerk.
Dan nu Mels Hoogenboom als muzikant en ik ben benieuwd of er weer iemand met hem mag meezingen. U hoort Mels Hoogenboom.
Niels Snoek is de vader en oprichter van de Reizende Dichters en al vele jaren de stuwende kracht van niet alleen dit literaire café maar ook tal van andere activiteiten. Je kunt hem op woensdagochtend treffen in de Remonstrantse kerk waar hij zorgt voor tentoonstellingen maar het liefst tref ik hem in zijn Lusthof en zijn huis vol beelden van zijn vrouw. U hoort Niels Snoek.
En dan nu een stukje uit de canon van de Nederlandse literatuur.
18e / 19e eeuw: Van de Kasteele en Staring
En dan zijn we nu aan het eind van deze middag gekomen en roep ik u op u te abonneren op de o-o-go en de mail die iedere zondag een gedicht publiceert. Tot slot wijs ik u op de hoed waarin u een vrijwillige bijdrage voor deze middag kun doen. Ik wens u wel thuis !